De Orde van de Gulden Humor wordt vanaf 1962 als hoogste Limburgse vastelaovesorde door de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge verleend aan kandidaten die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de vastelaovend en een ruime bekendheid genieten in de provincie Limburg. De laureaat wordt daarmee lid in de Broederschap van de Orde van de Gulden Humor. Saillant detail is dat ook zijn vader Thei Bovens, prins van de Tempeleers Mestreech (1959), deze bijzonder onderscheiding kreeg in 1986.

De heer Theo Bovens (1959) was tijdens zijn gouverneurschap beschermheer van de Limburgse vastelaovend. Als  historicus hecht hij en heeft hij waardering voor tradities en rituelen. Als gouverneur van Limburg heeft hij het samen met Theo den Twiede de Limburgse vastelaovend op de kaart gezet met zijn humorvolle beschouwingen tijdens het Knoevelemint* in het gouvernement in Maastricht.  Daarnaast is hij verbonden aan de NUL, de oudste (Narren) Universiteit in Limburg.

 Theo Bovens: Onze rijke Limburgse tradities zijn gevuld met talloze rituelen. Als u ooit op een Limburgs schuttersfeest bent geweest, weet u wat ik bedoel. Buigen, salueren, het wapen presenteren bijvoorbeeld, zijn trotse rituelen van nederigheid en offerbereidheid. Maar als de toeschouwer dat niet weet, kan die ook gewoon genieten van het serieuze spel. Zo kennen we ook de vele rituelen in de carnaval, ooit ontstaan als persiflage op de rituelen in de normale samenleving, maar nu vaak uitgevoerd met een nog grotere ernst.**

 SLV-president Bart Maes: ‘Theo Bovens wordt dinsdag 13 juni aanstaande beëdigd als senator van de Eerste Kamer. Wellicht kan hij de politiek in Den Haag uitnodigen om de uitreiking van de Gulden Humor bij te wonen. Dan is meteen duidelijk dat vastelaovend géén evenement is maar dynamisch immaterieel erfgoed’.

De Gulden Humor werd in 1962 voor de eerste keer uitgereikt aan Charles Eyck, in 1963 aan Toon Hermans en in 1964 aan Godfried Bomans. De Orde werd in totaal al 52 keer uitgereikt. In 2021 werd de orde toegekend aan acteur Huub Stapel. De toekenning van de Orde van de Gulden Humor gebeurt op voordracht van de 17 oudste en grootste stadsvastelaovend verenigingen van Limburg.

*Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg huldigt traditiegetrouw de winnaars van het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes (LKHZ), Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL), Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK), Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) en de Buuttekampioenen Limburg.

**(Column op 31 mei 2023 verschenen in Familiemagazine Nummer 1).