Het idee om deze Orde in te stellen is afkomstig van Heinz Paffen uit Heerlen. In 1962 wilde hij als toenmalige President van Carnavalsvereniging de Brakkeleare uit Heerlen twee doelen bereiken. Op de eerste plaats zou men een bekende persoonlijkheid die veel gedaan had voor de levensblijheid van de mens, de humor en de vastelaovend kunnen eren. Daarnaast kon men het beeld van de Limburgse vastelaovend een flinke duw ten goede geven. Veel noorderlingen zagen de vastelaovend immers als een excuus voor overmatig drankgebruik en seksuele excessen.
Paffen vond dat deze Orde door heel Limburg gedragen moest worden.
Hij ging daarom met zijn idee naar de eerste bijeenkomst van een aantal grote Limburgse vastelaovesverenigingen in Hotel de Kroon in Sittard. Het idee van de Orde werd voorgelegd aan Vorsten en Presidenten van Geleen, Heerlen, Beek, Kerkrade en Sittard. Zij waren niet onder de indruk van het idee.
Paffen heeft toen een Comité van Aanbeveling opgericht. Hij heeft steun gezocht en gevonden bij o.a. Hub Dassen, de toenmalige Burgemeester van Sittard, bij Wiel Mulders en Jan Maenen, beide Tweede Kamerlid en bij Harry Loontjens, toenmalig voorzitter van Veldeke.
Het comité vond dat de uitreiking van de eerste Orde in Heerlen plaats moest vinden. Echter de stadsvereniging de Winkbülle wilde in eerste instantie geen medewerking verlenen. Daarom werd de Kirchröatsjer Vasteloavendsverain o.l.v. President Jo Gerards benaderd. Zij deden meteen mee. Toen konden de overige stadsvastelaovesverenigingen niet meer achterblijven en steunden de uitreiking Orde van de Gulden Humor.
De uitreiking van de eerste Orde van de Gulden Humor, op zondag 18 november 1962, vond plaats in de Heerlense stadsschouwburg. Met behulp van velen (o.a. een aantal werknemers van de O.N.-mijn die betaald verlof kregen) werd de schouwburg ingericht voor een zittingsavond. Uit het comité van aanbeveling werd een groep gevormd die zich voor het financiële deel garant stelden. Immers het moest een avond worden van hoog gehalte. Toentertijd bekende Limburgse artiesten traden op: de Globetrotters, de Sjeveemeter Jonge, Hans Keulen, Mattieu Loop, het Triple Sec-trio en de Burgerlustgarde. Maar het absolute hoogtepunt was een optreden van Die Mainzer Hofsänger.
Met tact en durf werd deze groep vastgelegd om voor de eerste keer op te treden in Nederland. Dit in Duitsland zeer populaire koor, dat altijd optrad op de zittingsavonden in Mainz, was ook in Limburg zeer geliefd.
Tijdens de zittingsavond werd de eerste Orde van de Gulden Humor uitgereikt aan Charles Eyck. Hij ontving de Orde uit handen van Jo Gerards, voorzitter van de S.L.C. (nu SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge). Charles Eyck (toen 65) was een bekend glazenier, keramiker, schilder, beeldhouwer, illustrator en schrijver uit Schimmert. Burgemeester Dassen zei bij de uitreiking van de Orde: “Hoe wij Limburgers zijn, laat deze guitige baas zien in zijn tekeningen en schilderijen”.
De medaille werd ontworpen door Kerkradenaar Lei Piekaz. De vergulde medaille heeft een doorsnee van 70 mm. Op de medaille staat het door twee maskers gekroonde wapen van Limburg, liggend in eikels van het Bronsgroen Eikenhout. Boven het wapen de Latijnse spreuk: LAETIFICANTI HONOR LATITIAE. Dit betekent ‘vrolijkheid is een eer voor diegene die vrolijkheid maakt’.
CV de Brakkeleare, waarvan Heinz Paffen President was, ging na dit seizoen een fusie aan met stadscarnavalsvereniging de Winkbülle. Zelf trad hij toe tot het bestuur van de SLV. Nog tweemaal was hij voorzitter van de commissie die de uitreiking van de Gulden Humor aan Joseph Luns en Pierre Huyskens organiseerde.
In 1984 ontving hij voor zijn grote verdiensten de Ere-orde van de SLV. In 2006 is hij overleden. Zijn echtgenote Mia bezoekt nog ieder jaar de uitreiking van de Gulden Humor.
Venray, november 2011
Tenny Tonen † (voormalig secretaris SLV)(Met toestemming van Mia Paffen heeft Tenny Toonen gebruik gemaakt van het relaas dat Heinz Paffen geschreven heeft).