In het carnavalsseizoen 2024-2025 is de gemeente Weert ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’ van de Närrische Europaïsche Gemeinschaft (NEG). De NEG is de koepelorganisatie voor carnavalisten op Europees niveau. Het is een samensmelting van de in Europa gevestigde carnavalsbonden die carnaval als dynamisch immaterieel erfgoed willen behouden en bevorderen. Nederland en in het bijzonder Limburg wordt hier vertegenwoordigd door de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV) en de Bond Carnavalsverenigingen Limburg (BCL).

De NEG zorgt onder andere voor uitwisseling en documentatie van informatie over carnavalsgebruiken en legt grensoverschrijdende contacten tussen carnavalsbonden in Europa. Ieder jaar wordt één stad tot Närrische Kulturstad verkozen. Weert is de eerste ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’ in Nederland. De titel wordt later dit jaar in Aken overdragen aan de gemeente Weert en aan de jubilerende (9x11) Stadsvastelaovendjvereîniging de Rogstaekers.

Georganiseerd door Limburgse Vastelaovendjsbonden
Op uitnodiging van de Limburgse bonden wordt in samenwerking met de gemeente Weert de internationale carnavalsbonden een programma aangeboden over Weert. Naast de ontvangst met Weerter vlaai, een stadswandeling en culturele bezoeken aan onder andere Martinuskerk, kasteelpark Nijenborgh en MuseumW, wordt in Weert ook de jaarlijkse NEG-jaarvergadering gehouden. Ook geeft Stadsvastelaovendjvereîniging de Rogstaekers een inkijkje in de Weerter vastelaovendj. Daarnaast is er een informeel avondprogramma met delegaties van internationale maar ook van lokale vastelaovendjverenigingen. De financiering van dit congres geschiedt door de Limburgse bonden en de deelnemers aan het congres.

Weert viert ten minste 33 x 11 jaar samen vastelaovendj
Tijdens dit weekend presenteert burgemeester Raymond Vlecken een akte uit het Weerter gemeentearchief waaruit valt op te maken dat er in Weert al tenminste 33 x 11 jaar samen vastelaovendj gevierd wordt.