Dat bevestigt Marc Kompier, vicevoorzitter van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL). „Het is lastig zo ver vooruit te kijken, de drie dolle dagen zijn pas eind februari, begin maart, maar het ziet er inderdaad niet erg rooskleurig uit. We zijn aan het kijken wat er eventueel nog wel mogelijk is en blijven optimistisch. Maar in alle eerlijkheid: veel zal het waarschijnlijk niet zijn.”

Volgens Kompier is als optie besproken om vastelaovend te verschuiven, maar zeker niet naar de zomer. „Dat wil niemand. Wel zou je kunnen overwegen de optochten uit te stellen tot halfvasten, voor al die mensen die maanden hebben gebouwd aan die prachtige praalwagens. Een andere keuze is om opnieuw een jaar over te slaan, hoe spijtig ook. Voor ons telt vooral dat je van carnaval beter moet worden, niet ziek.”

Ook Bart Maes, voorzitter van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge(SLV) schetst dat „carnaval 2022 nog ver weg is”, maar is realistisch genoeg te erkennen dat „de vooruitzichten inderdaad niet geweldig zijn”. Hij laat er geen twijfel over bestaan dat „wij altijd de maatregelen zullen volgen die de overheid ons oplegt”. Kompier en Maes verwachten dinsdag of woensdag een besluit over vastelaovend 2022.

Officieel zal dat overigens een advies zijn, benadrukt Kompier; de 165 verenigingen die aangesloten zijn bij de BCL mogen uiteindelijk zelf een besluit nemen. Meerdere carnavalsclubs zoals de Piëlhaas uit Venray, de Papegaai uit Koningsbosch en de Katers uit Holtum besloten afgelopen week al om dit jaar geen prins uit te roepen of alle binnenactiviteiten te schrappen.

Kompier heeft voor zijn eigen vereniging, de Sjoutvotte uit Geleen, ook al de knoop doorgehakt. „We slaan het uitroepen van onze nieuwe prins een seizoen over en hebben dat uitgesteld tot november. Wat betreft de activiteiten zijn we aan het kijken hoe die eventueel kleinschaliger kunnen, of dat we toch weer moeten besluiten dat ze alleen digitaal kunnen doorgaan. Natuurlijk blijven we hopen op een wonder, maar ik ben nuchter genoeg om te weten dat dat er niet van gaat komen.”

De Limburgse veiligheidsregio’s benadrukken het belang van een „goede onderlinge afstemming” omdat de situatie „onzeker is” en stellen dat „corona hoe dan ook op een bepaalde manier roet in het eten zal gooien”. Dit jaar zette corona ook al een streep door het georganiseerde carnaval in Limburg, alle optochten en boètezittingen werden afgeblazen.

Bron: dagblad De Limburger | Serge Sekhuis