Orde van de Gulden Humor Huub Stapel

Huub Stapel krijgt dit jaar de Orde van de Gulden Humor. Deze onderscheiding wordt sinds 1962 door de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de vastelaovend. Stapel volgt Thijs Brand op. De bierbrouwer kreeg de onderscheiding in 2019 uitgereikt.

Limburger Huub Stapel werd bekend door zijn rollen in films zoals De lift, Flodder en Amsterdamned. Hij heeft diverse televisieprogramma’s gepresenteerd en is de laatste jaren steeds vaker te vinden op de Nederlandse theaterpodia. Eén van de bekendste voorstellingen is Mannen komen van Mars, vrouwen van Venusen en het wereldberoemde verhaal ‘Intouchables’. Momenteel staat Huub Stapel volop in de belangstelling door zijn rol als hasjbaron in de Netflix speelfilm Ferry. Ook speelt hij een van de hoofdrollen in ‘Flikken Rotterdam’.

Stapel is inmiddels woonachtig in Amsterdam, maar hij is Limburg altijd trouw gebleven. Hij was dan ook zeer vereerd toen hem werd gevraagd of hij deze bijzondere onderscheiding in ontvangst wilde nemen. Huub Stapel: ‘Al vanaf het oerbegin van het bestaan van deze prijs sprak mijn lieve vader Jo met veel ontzag over de prijs, ongeveer het hoogste wat er in een mensenleven te winnen viel. Hoe apetrots zou hij zijn geweest dat een van zijn kinderen deze schitterende onderscheiding in de wacht sleepte, ik kan  alleen maar gissen naar hóe trots omdat Pa’s ontijdige dood in 1975 een einde maakte aan alle speculatie daarover. Ik besef dat ik in een rijke traditie van illustere winnaars stap en beloof dan ook plechtig Humor met een hoofdletter, de rest van mijn leven bepalend te laten zijn voor m’n welbevinden, maar eigenlijk is dat altijd al zo geweest, als ik eerlijk ben.’

Stadvastelaovendjvereîniging De Rogstaekers uit Weert tekent voor de organisatie van de festiviteiten rondom de uitreiking van de Gulden Humor 2021. Onder het thema “Sprookjes bestaon” wordt Sporthal Boshoven op vrijdag 26 en zaterdag 27 november 2021 omgetoverd tot een echt sprookjeskasteel en pakken de Rogstaekers uit met een sprookjesachtig Vastelaovendjprogramma met tal van Limburgse artiesten.

Het magische recept bestaat uit een vleugje Proms (Vastelaovendj- , pop- en klassieke muziek), een vleugje “Heeren van Amstel Live”(bekende Limburgse artiesten zingen met andere bekende Limburgse artiesten nummers buiten hun eigen comfortzone) en een vleugje “Toppers” (alle artiesten brengen hun topnummers in medleyvorm). De begeleiding zal in handen zijn van een samengesteld harmonie- en poporkest met daarin muzikanten van de Weerter muziekgezelschappen.

De organisatie zal de Coronamaatregelen nauwlettend in de gaten houden en daar waar nodig maatregelen nemen. Binnenkort wordt aangekondigd wanneer de kaartverkoop start.

 

TERUG NAAR ARCHIEF 2021