‘Een emotionele avond, vol verrassingen!’ Zo omschreef de 67-jarige Huub Stapel de bijeenkomst in de Paterskerk in Weert, waar hij zaterdagavond – met vertraging vanwege de coronapandemie – de ‘Orde van de Gulden Humor’ van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) in ontvangst mocht nemen. Stapel doelde onder meer op de toespraak van gouverneur Emile Roemer, die reageerde op de speech van de acteur waarin hij vertelde niet tegen onrecht te kunnen. Volgens Roemer heeft Nederland meer mensen als Stapel nodig; mensen ‘die onrecht bestrijden en aan de kaak stellen’ en ‘humor met hoofdletter schrijven’.

De Tegelenaar kreeg ook loftuitingen van SLV-president Bart Maes en van burgemeester Raymond Vlecken. „Van zoveel veren kun je bijna niet meer zitten. Het was geweldig, ik heb genoten!”, reageerde hij na afloop van de ceremonie.

Weert
Dat hij de prijs kreeg overhandigd in Weert, was voor Stapel extra speciaal: zijn ouders hebben elkaar daar leren kennen. Zijn vader sprak vroeger bovendien al met veel respect over deze orde. „Volgens hem is dit de allerhoogste Limburgse onderscheiding die er bestaat. En zo voel ik dat ook. Veel voornamer dan een Oranjelintje, omdat dat in mijn ogen vaak bij de verkeerde mensen terechtkomt. Bij CEO’s van grote bedrijven omdat ze al jaren op die stoel zitten en bijvoorbeeld niet bij de vrijwilligers van Alzheimercafés die daar veel meer voor in aanmerking komen. Daarom heb ik ook altijd gezegd dat ze met een koninklijke onderscheiding niet bij me hoeven aan te kloppen. Die stuur ik terug.”

Onderscheidingen
Huub Stapel woont in Amsterdam, maar is Limburg altijd trouw gebleven. Het is zeker niet de eerste onderscheiding voor de acteur, die in 1981 debuteerde op het toneel in Harold en Maude. Zo kreeg hij in 2014 de Johan Kaartprijs voor de rollen die hij speelde in Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus en God van de slachting. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd hij genomineerd voor de belangrijkste toneelprijs, de Louis d’Or. De ‘Orde van de Gulden Humor’ wordt sinds 1962 door de SLV uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de vastelaovend.

Illuster
Stapel is de 52ste laureaat die deze onderscheiding ontvangt en schaart zich daarmee in een rijtje met illustere voorgangers. Van Charles Eyck tot Thijs Brand. „Potdomme. Zeg dat. Daar staan nogal wat namen tussen: Toon Hermans, Joseph Luns, Jan Smeets, Frans Pollux. Niet bepaald de minsten.”

Bron: De Limburger | Rob Cobben