Op papier staat het duidelijk: geen mondkapje meer, geen anderhalve meter afstand en geen plicht meer om een zitplaats op te zoeken. Dat zijn de versoepelingen die het kabinet voorstelt in de meest recente brief van donderdagavond aan de Tweede Kamer. Voorwaarde: niet meer dan vijfhonderd mensen in een feestzaal, café of de buitenlucht. En dan word je alléén toegelaten op basis van een geldig coronatoegangsbewijs (CTB). En de brief is nu verstuurd, zodat de versoepelingen – als de Kamer akkoord gaat – op woensdag 23 februari kunnen ingaan. Dat is vier dagen voor carnavalszondag.

Vreugde bij de horeca en de carnavalsverenigingen in Limburg die de Kamerbrief donderdagavond al lazen en hem allemaal op eenzelfde manier hadden geïnterpreteerd. Al was er ook nog wel de nodige scepsis, vooral over de wijze waarop je die QR-code dan moet controleren. Hoe wil je de identiteit van een carnavalsvierder controleren als die geschminkt, gemaskerd en verkleed voor de deur of het hek staat? zoals Guido Kreutzer van de afdeling Zuid- en Midden-Limburg van Koninklijke Horeca Nederland het uitdrukte. En wat te doen in de buitenlucht waar toch grote drommen mensen bijeen zullen komen?

John Paulus, spreekbuis van een groot deel van de Maastrichtse horeca toonde zich verheugd en optimistisch: „Ik zie het als een open uitnodiging van het kabinet aan carnavalvierend Limburg om te gaan vieren”, zei hij vrijdagmorgen. Hij hoopt en verwacht dat de eis voor het tonen van het CTB de komende dagen nog door de Tweede Kamer geschrapt wordt omdat ook hij denkt dat dat onwerkbaar is ‘met al die geschminkte, gemaskerde en verklede mensen’. „Als die eis overeind blijft zal dat de rust en de veiligheid aan de ingang van de cafés niet bevorderen”, denkt hij.

Maar de inkt van de Tweede Kamerbrief is nog niet opgedroogd of coronaminister Ernst Kuipers trapt op de rem. Hij kan carnavalisten nu nog niet geruststellen. Als het doorgaat, zegt hij vrijdagmiddag, dan ziet het kabinet carnaval in de steden in ieder geval als een groot evenement waarvoor 1G geldt. Carnavalisten zullen dan een recent negatief testbewijs moeten overleggen. En daarmee zou carnaval plots niet langer een horeca-aangelegenheid, maar een groot evenement zijn. „Ik denk dat iedereen nog wel de herinnering heeft over hoe corona ooit begonnen is en wat dat vervolgens betekende voor aantallen patiënten over het hele land.”

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Raymond Schlössels van de Radboud Universiteit Nijmegen reageerde meteen als door een wesp gestoken op de 1G-suggestie van Kuipers: „Als dit betekent dat hij bij evenementen onder de 500 personen – waarvan bij veel carnavalsactiviteiten sprake is – een onderscheid wil gaan maken tussen carnaval en andere feesten of evenementen, dan begeeft hij zich rechtsstatelijk op glad ijs.” Volgens de jurist, tevens voorzitter van carnavalsvereniging De Foetelaers in Nieuwstadt, heeft dit ‘alle schijn van ongeoorloofde ongelijke behandeling’. „Ga je kijken of iemand voor een feest verkleed is of niet? Mag de huldiging van een sportclub wel met 500 personen en een carnavalsbal niet? Dit is onhoudbaar”, zegt Schlössels. „Glibberige criteria als ‘carnaval’ of ‘geen carnaval’ zijn dubieus.”

En ook door de eerder benaderde belangenvertegenwoordigers in de Limburgse horeca wordt verbaasd gereageerd. Testen is volstrekt onuitvoerbaar, zeggen die. „Voor de controle daarop is ook simpelweg onvoldoende capaciteit. Een antigeentest is 24 uur geldig. Dan zou je vijf keer een test moeten laten doen als je vijf dagen carnaval viert”, zegt een woordvoerder die aankondigt dat Horeca Nederland daarover nog in gesprek zal gaan met Tweede Kamerleden om dat van tafel te krijgen.

Diezelfde negatieve reacties kwamen vrijdagmiddag uit de carnavalswereld waar de gesuggereerde test-eis van Kuipers niet op bijval kon rekenen. De telefoon van Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) stond vrijdagmiddag naar eigen zeggen roodgloeiend van aangesloten verenigingen. En ook hijzelf reageert vol ongeloof op Kuipers’ uitlatingen: „Volstrekt onuitvoerbaar”, zegt hij. „Hoeveel mensen gaan carnaval vieren? En hoeveel teststraten hebben we? Als carnaval een grootschalig evenement is, dan zijn een voetbalwedstrijd en de Efteling dat ook.”

Kuipers wees er vrijdag wel op dat pas volgende week een knoop wordt doorgehakt. Onderwijl ving de NOS vroeg in avond weer uit Haagse kringen op dat áls carnaval doorgaat, daarvoor toch 3G-beleid (gevaccineerd, getest of genezen) zal gelden. Carnavalsverenigingen en horeca blijven voorlopig verward achter.

Aangesloten verengingen bij de SLV schoten donderdagavond na het lezen van de Kamerbrief meteen in de actieve stand. Grote evenementen met grote financiële risico’s waarvoor ook tenten en artiesten moeten worden geregeld zullen niet meer georganiseerd kunnen worden, weet hij. Maar veel van zijn aangesloten stadscarnavalsverenigingen zijn nu in allerijl bezig aangepaste evenementen of activiteiten te organiseren, zei Maes vrijdagochtend, voordat Kuipers zijn 1G-uitspraak deed.

Bron: dagblad De Limburger | Jos van den Kamp